Update Covid-19 maatregelen nav persconferentie 20 januari 2021

Op 20 januari 2021 heeft het demissionair kabinet extra maatregelen aangekondigd tijdens een persconferentie, ter aanvulling op de maatregelen die tot ten minste 9 februari 2021 van kracht zijn. Een overzicht van de maatregelen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

De belangrijkste voor professionele AV-producties is het voornemen om een avondklok in te stellen. Dit voorstel zal op 21 januari aan de Tweede Kamer worden voorgelegd. Bij instemming zal de avondklok per zaterdag 23 januari of zondag 24 januari ingaan. Dit betekent dat het verboden is om tussen 20:30 en 04:30 uur om zonder geldige reden de straat op de gaan. De avondklok geldt vooralsnog tot 10 februari (04:30 uur).

Werkgeversverklaring voor uitzonderingen

Werk wordt als geldige reden geaccepteerd om naar buiten te gaan tussen 20:30 en 04:30 uur. Wanneer cast en crew van AV-producties genoodzaakt zijn om tussen deze tijden op straat te zijn dienen zij in het bezit te zijn van een werkgeversverklaring. ZZP’ers kunnen de verklaring eventueel zelf invullen. Producentenverenigingen NAPA en NCP stellen de werkgeversverklaring zo spoedig mogelijk beschikbaar via hun websites. 

Producenten, overige opdrachtgevers en ZZp’ers worden nadrukkelijk gevraagd om 
a)    werkzaamheden alleen in de avonduren te plannen als dat echt niet anders kan, en
b)    om op een zorgvuldige manier om te gaan met werkgeversverklaringen.

Openbaar vervoer en reisbeperkingen

Als de avondklok wordt ingesteld zal het ov beschikbaar blijven voor noodzakelijke reizen.

Per zaterdag 23 januari 2021 zal voor passagiers een vlieg- en aanmeerverbod gelden voor het Verenigd Koninkrijk. Het vliegverbod geldt ook voor Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika. 

Voor reizigers uit niet EU-landen geldt dat professionals uit de culturele en creatieve sector niet meer mogen inreizen voor kort verblijf.

Reizigers uit hoog risicogebieden dienen na aankomst in Nederland tien dagen in quarantaine te gaan. Na vijf dagen kan iemand zich laten testen, waarna de quarantaineperiode eindigt bij een negatieve uitslag.

 Voor vragen zijn wij bereikbaar via office@daff.org

Previous
Previous

UPDATE AVONDKLOK & BENODIGDE DOCUMENTEN VOOR UITZONDERINGEN

Next
Next

Update COVID-19 protocol 12 januari 2021 (versie 3.3)