Wetsvoorstel Investeringsverplichting aangenomen door Tweede Kamer

Met dank aan de niet-aflatende inspanningen van makers en producenten heeft de Tweede Kamer op dinsdag 6 juni ingestemd met een wetsvoorstel voor een investeringsverplichting voor streamingdiensten. Het wetsvoorstel moet nu behandeld worden in de Eerste Kamer en kan vervolgens hopelijk per 1 januari 2024 in werking treden, zodat hiermee stappen gezet om tot een gelijk speelveld te komen met andere landen waar al langer vergelijkbare maatregelen van kracht zijn.

De belangrijkste kaders:

  • De Investeringsverplichting gaat gelden voor streamingdiensten met een in Nederland behaalde omzet van € 10 mln of hoger.

  • Per jaar moeten deze streamingdiensten 5% van hun totale Nederlandse omzet investeren in Nederlandse producties.

  • Minimaal 50% van de bestedingen die voortvloeien uit de Investeringsverplichting, moet worden aangewend voor documentairefilm, documentaireserie, dramaserie of speelfilm. De resterende middelen mogen streamingdiensten ook besteden aan ander media-aanbod, met uitzondering van verslagen of registraties van sportevenementen of -wedstrijden.

  • Minimaal 60% van de bestedingen die voortvloeien uit de Investeringsverplichting, moet ten goede komen aan onafhankelijke producties.

  • Producties waarin wordt geïnvesteerd moeten aan twee van de volgende voorwaarden voldoen, waarbij voorwaarde a. of b. altijd vervuld moet worden:
    a. het scenario moet voor minimaal 75% in het Nederlands of Fries zijn opgesteld;
    b. hoofdpersonages moeten zich voor minimaal 75% in het Nederlands of Fries uitdrukken;
    c. het scenario van een productie moet zijn gebaseerd op een literair werk dat origineel in het Nederlands of Fries is verschenen;
    d. een productie moet als hoofdthema de Nederlandse cultuur, geschiedenis, maatschappij (in brede zin) of politiek hebben.

Previous
Previous

Terugblik jubileumfeest

Next
Next

OPROEP AUDIOVISUELE PRODUCTIESECTOR AAN DE TWEEDE KAMER